Home Diamant Výbrus (Cut)

Výbrus (Cut)

E-mail
proces_brusenia Brúsenie diamantov je umenie a veda vytvárania kvalitných klenotov zo surového neopracovaného kameňa. Výbrus diamantu predstavuje spôsob, akým bol vytvarovaný a leštený od počiatočnej formy až po finálny vzhľad. Zobrazuje aj kvalitu spracovania. Výbrus sa často mýli s jeho tvarom. Sú stanovené matematické smernice pre uhly a pomery dĺžok, na ktoré má byť diamant vybrúsený, aby odrážal čo najväčšie množstvo svetla. Kruhové brilianty, najčastejšie používané, sú presne stanovené, avšak módne výbrusy nie sú až tak presne matematicky stanovené.

Techniky brúsenia diamantov boli vyvíjané celé stáročia, ale najväčší pokrok bol dosiahnutý v roku 1919 matematikom, ktorý sa veľmi zaujímal o drahokamy, Marcelom Tolkowskym. Vyvinul kruhový briliantový výbrus tým, že vypočítal ideálny tvar, pre odrazené a rozptýlené svetlo pri pohľade zhora. Moderný kruhový výbrus má 57 strán. 33 z nich je na vrchnej časti (korune) a 24 na spodnej časti (pavilón). V strede je tenký neleštený pás. Funkcia koruny je rozptýliť svetlo na rôzne farby, a spodná časť odráža svetlo naspäť cez vrch diamantu.

Tolkowsky definoval ideálne proporcie:
Percento tabule (priemer tabule vydelený celkovým priemerom)
Percento hĺbky (Celková hĺbka vydelená celkovým priemerom)
Uhol pavilónu (Uhol medzi pásom a pavilónom)
Uhol koruny (Uhol medzi pásom a korunou)
Hĺbka pavilónu (Hĺbka pavilónu vydelená celkovým priemerom)
Hĺbka koruny (Hĺbka koruny vydelená priemerom koruny)
=
=
=
=
=
=
53%
59.3%
40.75°
34.5°
43.1%
16.2%

anatomy_of_round_brilliant Kulet je bod na spodku diamantu, ktorý by mal mať zanedbateľný priemer, v inom prípade svetlo prechádza cez spodok. Tolkowského ideálne rozmery nerátali s pásom, avšak bez neho by sa veľmi ľahko rozštiepil pri umiestňovaní na šperk. Priemerný pás by mal mať okolo 1%–2% celkového priemeru. Čím viac sa reálne rozmery odlišujú od Tolkowskeho ideálnych rozmerov, tým menej svetla sa odrazí, ale existuje malá tolerancia, pri ktorej môže byť diamant považovaný za "ideálny".
Niekedy bývajú diamanty zámerne vybrúsené nepresne, aby sa zvýšila jeho hmotnosť. Najčastejšie aby sa dosiahla magická váha jedného karátu, takže býva stenšený pás, alebo zväčšená hĺbka. Ani pri jednej z týchto taktík sa diamant nezdá väčší a znižuje sa trblietavosť diamantu. Takže zle opracovaný 1,0 karátový diamant má rovnaký priemer a vyzerá rovnako ako 0,85 karátový. Percento hĺbky býva najrýchlejším indikátorom kvality. "Ideálne" diamanty by mali mať percento hĺbky väčšie ako 62,5%. Ďalším rýchlym indikátorom kvality je celkový priemer. 1,0 karátový kruhový briliantový diamant by mal mať okolo 6,5mm. Matematicky, priemer by mal byť 6,5 násobok odmocniny hmotnosti v karátoch alebo 11,1 krát odmocnina z hmotnosti v gramoch.

Nasledujúca schéma predstavuje názornú ukážku popisu výbrusu diamantu v tvare briliant (round). Popis je identický pre všetky tvary výbrusov (princess, pear, oval ..... a ostatné). Popis je zámerne uvedený v anglickom jazyku, nakoľko parametre jednotlivých výbrusov, ktoré si môžete prehliadnuť pri konkrétnych tvaroch sú uvedené tiež v anglickom jazyku, pričom všetky medzinárodne uznané certifikáty diamantov sa vystavujú v anglickom jazyku.
 

Rýchly Kontakt

Ing. Anton SCHWARTZ - STAFIN s.r.o.
Bratislava, Žilina, Košice
Slovenská republika
tel. +421 907 996 790
e-mail : schwartz@schwartz.sk

Štatistiky

Počet zobrazení obsahu : 481634

Kto je online

Aktuálne máme na stránkach 11 návštevníkov